Vereniging

St. Ambrosius Veldhoven

St. Ambrosius Veldhoven werd opgericht op 17 januari 2017. St. Ambrosius is gevestigd op Berkt 37, 5507 LK Veldhoven, De BijenBerkt. St. Ambrosius is de laatste acht jaar gegroeid van een vereniging met 19 leden tot een vereniging met zo’n 60 leden. Naast de leden zijn er een zevental vrijwilligers die helpen bij de aanleg of het onderhoud van de tuin of in het Raethuis.

Veldhoven lid NCB

Over de jaren van voor de oorlog weten we weinig, behalve af en toe een vermelding in het blad van de Bond van Bijenhouders NCB. Zo zien we bijvoorbeeld dat in 1929 29 leden honing inleverden bij de honingzemerij.

Na de oorlog nam het aantal leden van de vereniging af, ondanks het samenvoegen van Veldhoven, Zeelst en Oerle. Nadat in 2010 St. Ambrosius begon met het geven van de basiscursus bijenhouden nam het aantal leden al snel weer toe. De gemiddelde leeftijd daalde en het aantal vrouwen groeide van 1 in 2009 tot 11 in 2018.

Tot 2014 had St. Ambrosius een bijenstand in het Oeienbos. Vanaf 2014 heeft de vereniging de beschikking over de BijenBerkt, waar het de beschikking heeft over een bijenhal , het Raethuis, en tuinen.

 

De hal werd op 19 april 2015 door wethouder Nicole Raemakers officieel geopend, De BijenBerkt werd op 11 juni 2017 door wethouder Mariënne van Dongen officieel voor het publiek geopend.

Activiteiten

De activiteiten van St. Ambrosius zijn:

  • het bevorderen van de bijenteelt
  • het bevorderen van biodiversiteit
  • voorlichting geven over bijen en bijenhouden
  • onderwijs over bijenteelt geven
  • ontplooien van maatschappelijke activiteiten zoals Bij-een in groen en de Belevingstuin.